Ayurveda combineert natuurlijke en holistische geneeskunde en dateert uit de Vedische beschaving (3500 jaar v. Christus). Vertaald vanuit het Sanskriet betekent Ayurveda “de wetenschap van het leven”. Er wordt ook wel gezegd dat Ayurveda en Yoga zo oud zijn als de mensheid zelf.

Terwijl reguliere geneeskunde zich richt op het behandelen van ziekte, heeft Ayurveda de focus op het behouden van persoonlijk balans en het verwijderen van de oorzaak van ziekte wanneer het zich toch voordoet.

De Ayurvedische geneeskunde is de bakermat van de (Tibetaans) Boedhistische, Chinese, Griekse en de hedendaagse Westerse reguliere geneeskunde.

Basisprincipes van Ayurveda

De kennis van Ayurveda werd eeuwenlang mondeling doorgegeven totdat het meer dat 5000 jaar geleden in tekst werd vastgelegd. De oudst bekende teksten over Ayurveda zijn de Charaka Samhita, Sushruta Samhita, en de Ashtanga Samhita. Deze teksten beschrijven in detail de effecten van de vijf elementen in ons kosmische systeem – aarde, water, lucht, vuur en ether – op ons individuele systeem. Ook verklaren ze de noodzaak van het in balans houden van deze elementen voor een gezond en gelukkig leven.

Volgens Ayurveda wordt elke persoon door bepaalde elementen meer beïnvloed dan andere. Dit komt door de samenstelling van de vijf elementen die wij bij geboorte krijgen. Deze samenstelling voor ieder persoon individueel en volgens Ayurveda is deze verhouding ook onze natuurlijke evenwicht.  In Ayurveda wordt deze samenstelling de “ oorspronkelijke constitutie” genoemd, ook wel “basisconstitutie” of “geboorte-constitutie”. Ayurveda deelt de verschillende constituties in drie biologische krachten ‘dosha’s’. De dosha heeft niet alleen een uitwerking op de vorm van het lichaam, maar ook op bepaalde eigenschappen of neigingen van het lichaam,  het karakter en de emoties.

Vata dosha, waarin de elementen lucht en ruimte domineren, het principe van beweging.

Als Vata is dominant is in ons systeem, hebben we de neiging om dun, licht, enthousiast, veranderlijk en energiek te zijn.

Pitta dosha, waarin de elementen vuur en water domineren, het principe van transformatie.

Als Pitta domineert, dan hebben we de neiging om intelligent, doelgericht en intens te zijn.

Kapha dosha, waarin de elementen aarde en water domineren, het principe van stabiliteit.

Als Kapha overheerst, zijn we eerder methodisch, zorgzaam en doen het rustiger aan.

We hebben al deze drie krachten in ons, maar in onze basisconstitutie heeft een of hebben twee dosha’s de overhand.

Als we de eigenschappen van onze natuurlijke constitutie begrijpen, zijn we beter in staat om datgene te doen wat ons in balans houdt.

Welke basis constitutie heb ik eigenlijk? En hoe staat het er nu voor?

Deze vragen kunnen we het beste beantwoorden tijdens een persoonlijk consult. Wil je eerst weten wat een persoonlijk consult inhoudt? Lees dan meer over ons gezondheidsadvies.

Wil je alvast jouw eigen constitutie inschatten? Gebruik dan de  test van EISRA. Let op, dit is een indicatie.

Wanneer je geïnteresseerd bent en open staat voor wat Ayurveda voor je kan betekenen, ben je van harte welkom voor een persoonlijk consult.

Afspraak maken